W gminie Pomiechówek działa 12 kół Gospodyń Wiejskich:
- Czerwone Jabłuszko w sołectwie Zapiecki
- Dolina Wkry w sołectwie Brody/Brody Parcele
- Dwa Stawy w sołectwie Kosewo
- Cegielniana-Harmonia w sołectwie Cegielnia Kosewo
- Młynareczka w sołectwie Kosewko
- Nowomodlinianki w sołectwie Nowy Modlin
- Nowe Orzechowianki w sołectwie Nowe Orzechowo
- Pomiechowianki w sołectwie Pomiechowo
- Szczypiornianki w sołectwie Szczypiorno
- Wółczynianki w sołectwie Wólka Kikolska
- Kikolanki KGW Wsi Kikoły w sołectwie Kikoły
- Wymyślaki w sołectwie Wymysły
Od października 2024 roku Gminny Ośrodek Kultury w Pomiechówku ściśle współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich w zakresie udostępniania pomieszczeń, wypożyczania sprzętu, warsztatów rękodzieła, spotkań tematycznych. poświęconych funkcjonowaniu Kół oraz przede wszystkim organizowania gminnych imprez, takich jak:
Pomiechowski Jarmark Bożonarodzeniowy
Dzień Dziecka
Wianki w dolinie Wkry
U Anny na Imieninach
Gminno-Parafialne Dożynki
oraz innych imprez okazjonalnych.
28 czerwca 2025 roku podczas imprezy plenerowej „Wianki w dolinie Wkry” 10 Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało swoje stoiska ze smakołykami. Po raz pierwszy zostały wtedy ogłoszone dwa konkursy dla Kół: kulinarny i artystyczny. W konkursie kulinarnym wzięły udział wszystkie wystawiające się Koła, na udział w konkursie artystycznym zdecydowały się tylko cztery Koła. KGW kojarzone są przede wszystkim z kulinariami, z przygotowywaniem potraw. Ogłoszony przez Gminny Ośrodek Kultury w Pomiechówku konkurs artystyczny mobilizował Koła do pokazania się z zupełnie innej strony. Trzeba było wykazać się literacko, muzycznie, czasem też tanecznie, a nawet kabaretowo. Przy okazji wyszły na światło dzienne ukryte pośród członków Kół talenty, a przecież rolą Ośrodka Kultury jest między innymi właśnie odkrywanie talentów, co przy okazji konkursu świetnie się udało.
KONKURS ARTYSTYCZNY
Młynareczka
KGW Młynareczka zaprezentowało piosenkę o swoim Kole. Solistką była jedna z członkiń, pozostałe panie stanowiły podczas występu chórek. Przedstawicielki Koła poruszały się w rytmie piosenki, każda miała w ręku ozdobę w postaci okrągłego wachlarzyka. Wyśpiewały ułożony przez siebie tekst ułożony przez Martę Tokar-Domżalską (wokalistkę) do melodii „Do zakochania jeden krok”.
W Kosewku życie płynie w rytmie dnia
Tradycja w naszych rękach głośno gra
W kuchni pachnie chleb na stole
To jest moc i siła w Kole.
Są pierogi, ciasta śmiechów sto
Zawsze razem bo tak lepiej szło
W Młynareczce chce się być
Chce się działać, tworzyć, żyć.
Refren:
W Kosewku każdy dzień to cud
Bo tu gospodyń coraz więcej
Razem śpiewamy równo w takt
Gotować chcemy jak najprędzej.
Czasami się przypali coś
Bo mamy pracy coraz więcej
Do Młynareczki jeden krok
Do Młynareczki jeden krok
Do Młynareczki jeden krok
Każdy festyn, jarmark lubi nas
Bo gotować chcemy cały czas
Sołtys pyta, co się dzieje
A tu ciasto znów się kleje
Choćby wiatr, deszcz i trudny czas
Mamy siebie więc nie braknie Nas
W Kole życie jest jak sen
Z Młynareczką piękny dzień.
Refren
W Kosewku…
Pomiechowianka
Koło zaprezentowało układ taneczny z akcesoriami, takimi jak kolorowe szarfy. Występowi towarzyszyła recytacja następującego tekstu:
Pomiechowo to wieś mała, tu się nuda zakraść chciała.
Więc mieszkańcy się spotkali, starsi i młodsi się zgadali, dnia pewnego zadecydowali, że wymienią doświadczenia, bo mają już dość siedzenia i nudzenia.
Koło Gospodyń Wiejskich zawiązali, „Pomiechowianka” się nazwali.
Piękne Dziewczyny, Przystojni Chłopaki, na ciekaw życie maja sposób taki. Wspólnie śpiewamy, razem tańczymy, wszyscy gotujemy, ze starych przepisów smaki dzieciństwa przywołujemy. Połączyliśmy tradycję i nowoczesność, by było smacznie, zdrowo i kolorowo. Zachęcamy Gości do spróbowania naszych pyszności! Przygotowaliśmy baby ziemniaczane, na ciepło podane, z okrasą szaraki, bo u nas królują ziemniaki! Na wsi gospodarze mieli także świnki.
smalczyk więc też mamy, z pajda chleba go podamy, wspomnienia domu rodzinnego przywołamy. Na kiermasze jeździmy, bo chwalić się lubimy. Jesteśmy wszyscy młodzi duchem i zapraszamy całym serduchem do naszego stoiska.
KGW Wsi Kikoły
Koło zaprezentowało krótki program artystyczny, którego główną częścią była oryginalna piosenka w całości (słowa i muzyka) przygotowana na Wianki. W przygotowany program zaangażowane były wszystkie grupy wiekowe mieszkańców Kikół.
Hymn Kikołów
Są na świecie baśniowe krainy
– rajski klimat, filmowe pejzaże.
Bywa, że w chwilach chandry roimy
jakiś wypad na te dzikie plaże.
Ale kiedy sen pryśnie, dokoła
– mazowiecka wsi spokojna, wsi wesoła.
Bo budzimy się i zasypiamy w Kikołach,
wiatr na polu, a po lesie echo woła,
rzeczna fala także o tym wstawia gadkę
(toć w Kikołach Narew mamy za sąsiadkę)
i ludziska powiadają, zwłaszcza starzy,
że w Kikołach jak darzyło się, tak darzy.
Gospodarzyć tutaj da się i pomarzyć,
czyli – da żyć!
Żyjmy więc Kikolanie jak pany,
ile sił i na życie ochoty!
Swarom wara, już lepiej pójść w tany,
łacniej wtedy się brać do roboty.
Dla dzieciaków, dla wnuków, dla siebie,
żeby żyło się w Kikołach nam jak w niebie.
Bo budzimy się…
Dolina Wkry
Koło zaprezentowało program satyryczny, którego główna częścią była oryginalna piosenka napisana przez członkinie Koła.
KONKURS KULINARNY
KGW ZIELONE JABŁUSZKO przygotowało ZAPECKOWĄ SZARLOTKĘ
Zapieckowa Szarlotka – symbol domowego ciepła i gościnności. Często pieczona przez babcie i mamy z jabłek z własnego ogrodu. W wielu domach podawana gościom jako „ciasto na szybko”, bo składniki są zawsze pod ręką. Jesienne zbiory jabłek – Tradycyjnie szarlotka pojawia się jesienią, kiedy jabłka są świeżo zebrane. To wtedy w domach unosi się zapach pieczonych jabłek z cynamonem, a ciasto staje się obowiązkową pozycją na stole. W wielu polskich domach szarlotka to klasyczny deser po niedzielnym obiedzie. Serwowana na ciepło, często z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
KGW DOLINA WKRY przygotowało KASZANIAK
Kaszaniak to potrawa z kaszanki , mięsa , kapusty kiszonej i przypraw. Podana w formie rolady zawijanej w ciasto filo . Kaszanka jest tradycyjną potrawą w wielu regionach polski, w tym na Mazowszu. Ze względu na swoją prostotę i dostępność składników w przeszłości, gdy mięso było drogie, ludzie wykorzystywali wszystkie części zwierzęcia, a kaszanka pozwalała na sycący i pożywny posiłek . Przepisy na kaszankę przekazywano z pokolenia na pokolenie co ugruntowało jej miejsce w lokalnej kuchni. Babcia zawsze powtarzała, że to danie daje siłę do pracy w polu, a gryka rosła tu na każdym kroku. Wyobraźmy sobie, że po ciężkim dniu pracy w polu chłopi zbierali się na wspólny posiłek.
KGW DWA STAWY przygotowało
„Rybka w occie po kosewsku” – ryba marnowana w zalewie octowej, to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, żydowskiej i niemieckiej. Wieś Kosewo przed wojną i w czasie wojny była zamieszkiwana przez ludność pochodzenia polskiego, żydowskiego i niemieckiego, dodatkowo na terenie sołectwa znajdują się dwa stawy, które zaopatrywały okoliczną ludność w pyszne ryby, idealne do marynaty. W obecnych czasach domowa rybka w occie pozostała w lekkim zapomnieniu. Aż pewnego dnia na spotkaniu KGW „DWA STAWY” pośród wielu specjalów pojawił się słoik z tą pysznością. I własnie ta rybka w occie poruszyła lawinę wspomień. Przypomniała Nam młodość i dzieciństwo w PRL-u, babcine receptury, święta w domu, zapach kuchni i smaki, których dziś juz coraz trudniej znależć. I tak z tych wspomień z rybką w occie w tle narodził się pomysł na „Rybkę w occie po kosewsku”.
KGW HARMONIA przygotowało KARTOFLAK
Kartoflak jest daniem które Nasze babcie, prababcie robiły. My w Naszym Kole wracamy do tego dania i go kultywujemy. Wracamy tym daniem do dawnych lat i danie to towarzyszy nam na każdym wydarzeniu.
KGW MŁYNARECZKA przygotowało KLUSKI DYNIOWE
Kluski Dyniowe z boczkiem oraz pesto pietruszkowym – Miękkie, delikatne kluski dyniowe, pełne naturalnej słodyczy i złocistego koloru ,przełamane chrupiącym boczkiem o głębokim wędzonym aromacie. Całość dopełnia świeże pesto z natki pietruszki z nutą czosnku i ziaren słonecznika ,które nadaje daniu lekkości i wyrazistości. To połączenie tradycji z nowoczesnością-comfort food z charakterem. Była i jest to potrawa międzypokoleniowa z prostych składników dostępnych dla każdego-mąki-ziemniaków- jajek , które stanowiły podstawę wiejskiej kuchni. Bez względu na region ,tradycję. Kluski są i będą zawsze. Z czasem kluski stały się symbolem domowego ciepła i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Gotowanie ich razem przy wspólnym stole miało swój rytuał smak dzieciństwa i opowieści babć. To dlatego kluski nie są tylko daniem-to tradycja ukryta w kształcie i smaku. My podążając za tradycją i wprowadzając nowinki do kuchni postanowiłyśmy stworzyć coś własnego czyli kluski w kształcie, kolorze dyni z boczkiem i pesto ale nie bazyliowym tylko pietruszkowym
KGW NOWOMODLINIANKI przygotowało CHŁODNIK Z RAKAMI
Chłodnik z buraków i ogórków z raków – „Aby latem ochłody zażyć, chłodnik ów czynić należy z mleka kwaśnego, buraka gotowanego, ogórka świeżego, a raków rzecznych niemało.” (Z zapisków kucharki dworskiej, rok pański 1772)
Czego potrzeba:
Raków rzecznych sześć lub osiem, najlepiej żywotnych
Buraczków trzy, średnie, warzone lub w popiele pieczone
Ogórka zielonego dwa lub trzy
Mleka kwaśnego zsiadłego pół kwarty (czyli około 500 ml)
Śmietany gęstej łyżek kilka
Kopru ogrodowego garść szczodrą
Warzyw do wywaru: marchwi, pietruszki, selera kawałek, cebuli jednej
Pieprzu, soli, ziela angielskiego, liścia bobkowego wedle uznania
Jaj na twardo kilka (dla chętnych gości)
Chleba razowego do podania
A jako to uczynić należy:
1. Raki obmyć i włożyć do wody chłodnej na kwadrans, by nieco odpoczęły z pola połowu. Potem warzyć je w garncu wielkim z warzywem korzennym, przyprawami i solą. Gdy poczerwienieją i woni nabiorą – wyjmij, mięso z ogonków i szczypiec wyjąć, łuski odrzucić.
2. Buraczki gotuj w łupinach do miękkości, potem ostudziwszy, zetrzyj na tarce grubej lub siekaj nożem w paski równe.
3. Ogórki pokrój w krążki cienkie, jak talarki.
4. Zsiadłe mleko z wywarem z raków ostudzonym zlej do dzbana glinianego, dodaj śmietany kwaśnej, soli i pieprzu, kwaśności sokiem cytrynowym lub octem domowym przypraw.
5. Dodaj buraki, ogórki i koper siekany, zamieszaj, wstaw na chłód przynajmniej na godzin kilka.
6. Do miseczki kładź mięso rakowe, zalewaj chłodnikiem, ozdabiaj jajem przekrojonym i posyp koperkiem.
–Opowieść znad Wkry i Narwi – Pomiechówek, rok 1991
Pamiętam te sierpniowe wieczory w Pomiechówku, kiedy z dziadkiem szliśmy nad Wkrę po krowy. Cisza, przerywana tylko pluskiem wody i cykaniem świerszczy. Dziadek miał starą siatkę z drutu, zrobioną jeszcze przez jego ojca. Łapaliśmy raki przy świetle księżyca – wystarczyło kilka kamieni podnieść, a spod nich uciekały szare, ruchliwe stworzenia. Wtedy woda była czysta jak kryształ, a raki… wszędzie. Nikt ich nie kupował – po prostu były częścią życia. Gotowaliśmy je w emaliowanym garnku na piecu w letniej kuchni. Dziadek mówił, że najlepszy chłodnik to ten, co po nim aż chce się spać w cieniu jabłoni. Mama mieszała zsiadłe mleko z koperkiem i burakami, czasem dodawała do chłodnika też ogórki kiszone, jeśli świeżych nie było. To było proste, wiejskie jedzenie – ale smak… smak był jak całe lato. Dziś trudno o takie raki. Ale smak można przywrócić. Może nie dosłownie, ale sercem.
KGW NOWE ORZECHOWIANKI przygotowało ORZECHOWSKI WIANEK
„Orzechowski Wianek” – miodownik z orzechami i kremem śmietanowym. „Orzechowski Wianek” to autorska, a jednocześnie mocno zakorzeniona w tradycji propozycja kulinarna KGW z Nowego Orzechowa. Ciasto powstało z inspiracji lokalną nazwą miejscowości oraz bogatym dziedzictwem wiejskiej kuchni, w której orzechy włoskie odgrywały istotną rolę – zarówno jako składnik wypieków, jak i symbol obfitości oraz siły. Miodownik z orzechami to klasyczne ciasto, które od pokoleń gościło na stołach wiejskich podczas świąt, dożynek i innych uroczystości. Dodatek orzechów pochodzących z własnych sadów i ogrodów nadaje mu nie tylko wyjątkowy smak, ale również wymiar symboliczny.
KGW POMIECHOWIANKI przygotowało ŚWIERZONKĘ
„Świeżonka” – smak tradycji i wspólnoty – danie, które od pokoleń gości na stołach mieszkańców Pomiechowa. Danie składa się ze świeżego mięsa i ceb uli. Dwa proste składniki, ale jakże starannie trzeba dusić cebulę, aby oddała swój smak i rozpływała się w ustach. Danie było zazwyczaj przygotowywane po „świniobiciu”, gdzie całe rodziny wraz z sąsiadami wspomagali się przy ciężkich obowiązkach. Dziś Pomiechowska „świeżonka” to smak tradycji, wspólnoty i szacunek do produktu, który chcemy przekazać młodym pokoleniom.
KIKOLANKI KGW WSI KIKOŁY przygotowało PODPŁOMYKI ZE SMAROWIDŁEM ZIELNYM Z PODAGRYCZNIKA
Mieszając dawne zwyczaje, wiedzę i receptury wraz ze współczesną kuchnią stworzyli niepowtarzalne danie.
Podpłomyk – To najstarsza forma chleba, przygotowany tylko z dwóch podstawowych składników: mąki i wody. Upieczony nad płomieniem, skąd też pochodzi jego nazwa.
Smarowidło składa się z 6 podstawowych składników:
Podagrycznik pospolity – Ogólnie uważany za bardzo inwazyjny chwast i tępiony w ogrodach. Tymczasem jest to bardzo zdrowe i pożywne zioło, które kiedyś było powszechnie stosowane w ziołolecznictwie. Zawiera potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, bor, mangan, miedź, witaminy C, A, E i K oraz związki bioaktywne (flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne, cholinę i poliacetyleny).
- Dzięki właściwościom oczyszczającym organizm i regulującym przemianę materii wspiera odchudzanie
- Działa moczopędnie, co pomaga w usuwaniu nadmiaru wody i toksyn z organizmu, a także poprawia trawienie
- Pomocny w leczeniu schorzeń stawów, żylaków oraz podagry (dny moczanowej)
- Ma też właściwości cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych.
Pokrzywa zwyczajna – jedno z najzdrowych dzikorosnących ziól na naszych łąkach. Bogata w witaminy A, C, K i z grupy B, żelazo, magnez, wapń i potas, krzem, sód, fosfor, siarkę, jod, błonnik, białko, garbniki, chlorofil, karotenoidy, flawonoidy (kwercetyna, rutyna), kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, kawowy, glikolowy, bursztynowy, masłowy) oraz fitosterole.
- Działa moczopędnie, odtruwająco, ściągająco i wzmacniająco
- Oczyszcza z toksyn i nadmiaru wody
- Poprawia przemianę materii
- Pomaga w walce z anemią
- Łagodzi stany zapalne
- Działa przeciwkrwotocznie
- Obniża poziom cukru i cholesterolu.
Rokietta siwena (rukola) – zawiera witaminy z grupy B, A, C, K, minerały potas, magnez, żelazo i wapń.
- Wspomaga trawienie,
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwzapalnie
- dzięki antyoksydantom może pomóc w profilaktyce nowotworowej.
Czosnek – zawiera związki siarki, witaminy C, z grupy B i A, minerały – selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo.
- Działa silnie przeciwbakteryjnie, w tym również wobec szczepów odpornych na antybiotyki,
- przeciwwirusowo (ogranicza rozwój wirusów m.in. grypy i opryszczki),
- przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
- Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL.
Migdały – zawierają witaminy z grupy B, E i A. Minerały – potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.
- Wspierają pracę serca,
- obniżają ciśnienie krwi,
- poprawiają krążenie,
- pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i cukru,
- antyoksydanty w nich zawarte chronią przed działaniem wolnych rodników.
Olej – jest nośnikiem smaków i dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych oraz polifenoli,
- Działa korzystnie na pracę serca
- działają przeciwzapalnie.
PODPŁOMYKI ZAWIERAJĄ:
- Witaminy: A, C, K, E oraz witaminy z grupy B,
- mikroelementy: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, bor, mangan, miedź, krzem, sód, fosfor, siarkę, jod, selen
- Związki bioaktywne: flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne, cholinę, poliacetyleny, kwasy organiczne, fitosterole
WŁAŚCIWOŚCI:
- wspiera pracę serca, poprawia krążenie,
- oczyszcza organizm, i reguluje przemianę materii
- usuwa nadmiar wody i toksyn
- dobrze wpływa na stawy, żylaki i leczy podagrę
- działa przeciwnowotworowo, wzmacniająco
- pomaga w walce z anemią i przeciwdziała wolnym rodnikom
- obniża ciśnienie krwi i poziom cukru oraz cholesterolu
- działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwkrwotocznie
KGW WYMYŚLAKI przygotowało CUKINIOWE WYMYSŁY GOSPODYŃ
Cukiniowe Wymysły Gospodyń – autorką i wykonawcą dania jest Sylwia Faber, przewodnicząca KGW w Wymysłach. Inspiracją pomysłu na Cukiniowe Wymysły były warsztaty kulinarne zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Pomiechówku. Przewodnim motywem warsztatów było zastosowanie japońskiego sosu sojowego Kikkoman.
Okazało się, że uczestniczki warsztatów, każda niezależnie od siebie, rozpoczęły przygodę kulinarną, tworząc z prostych produktów dostępnych w ogródkach naprawdę smakowite potrawy. Danie łączy elementy kuchni polskiej, włoskiej i japońskiej. Wykorzystuje przede wszystkim dostępne warzywa i zioła. Może występować w wielu wersjach , od prostej do wykwintnej, w zależności od użytych produktów ( np. szparagi), być daniem obiadowym lub przystawką.
Tajemnica tego dania tkwi w jego delikatnym przyrządzaniu i przyprawach.
Podstawowe składniki to:
makaron – można zastąpić go kaszą lub ryżem;
fasolka szparagowa;
cukinia; można stosować wszystkie warzywa;
dwie szklaneczki fantazji;
garść ziół, jakie są pod ręką;
pół łyżeczki pieprzu;
szczypta radości.
Wszystkie składniki delikatnie podsmażamy na oleju rzepakowym, na koniec skrapiamy sosem Kikkoman i posypujemy żółtym serem. Danie nie zawiera soli, wystarczy sos sojowy. Jest zdrowe, tanie, proste w wykonaniu, wykorzystuje bogactwo naszych lokalnych warzyw i zIół.
W konkursie artystycznym jury, wsparte radami Sławomira Witkowskiego i Agnieszki Żuławnik, nagrodziło Koło Gospodyń Wiejskich Pomiechowianka i Koło Gospodyń Wiejskich „Młynareczka”, wyróżniło wyjątkowy występ KGW Kikoły – Kikolanki i Przyjaciele, a pierwsze miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Dolina Wkry” za porywającą piosenkę.